Vandersanden lanceert Pirrouet®: de eerste CO2-negatieve gevelsteen

Pirrouet multi colour1 lr min

Baksteenfabrikant Vandersanden brengt onder de naam Pirrouet® de allereerste CO2-negatieve gevelsteen op de markt. Eén ton Pirrouet® gevelstenen absorbeert tot 60 kg CO2 tijdens het uithardingsproces en gedurende de hele levensduur. Deze doorbraak is te danken aan een unieke industriële toepassing van carboniseringstechnologie.

Eén ton gevelstenen absorbeert tot 60 kg CO2

Vandersanden brengt onder de naam Pirrouet® de allereerste CO2-negatieve gevelsteen op de markt. Eén ton Pirrouet® gevelsteen absorbeert tot 60 kg CO2 tijdens het uithardingsproces en gedurende de hele levensduur. Deze doorbraak is te danken aan een unieke industriële toepassing van carboniseringstechnologie.

Bovendien bestaat slechts 20% van de Pirrouet® baksteen uit primaire grondstoffen - de rest is afkomstig van reststromen uit de staalindustrie. Met deze primeur in de bouw zorgt Vandersanden ervoor dat mooie buitenmuren bijdragen aan een kleinere ecologische voetafdruk. "Vandersanden wil in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Met deze CO2-negatieve gevelsteen komt deze beoogde realiteit een grote stap dichterbij," zegt Rudi Peeters, CEO bij Vandersanden.

De baksteen is uniek omdat hij niet wordt gebakken, maar wordt uitgehard met CO2 uit andere fabrieken. Tijdens het carboniseringsproces reageert de CO2 met kalkhoudende materialen, waardoor carbonaten ontstaan. Deze permanente binding creëert een harde, kalksteenachtige baksteen die voldoet aan de Europese norm voor keramische gevelstenen.

Bovendien is de Pirrouet®-steen grotendeels een circulair product. Het bestaat voor maar liefst 80% uit minerale reststromen (carbinox en stinox) uit de staalindustrie. Deze reststromen belanden niet op de stortplaats, maar worden duurzaam gerecycled. Slechts 20% van de nieuwe gevelsteen bestaat uit primaire grondstoffen zoals zand, water en eventueel kleurstoffen.

De nieuwe gevelsteen is niet alleen een mooi voorbeeld van duurzaamheid, maar gaat ook hand in hand met esthetiek. Een gevelsteen is immers een belangrijk visitekaartje voor een woning. Vandersanden bereikte dit resultaat door de Pirrouet® baksteen een unieke oppervlaktestructuur te geven. Hij is verkrijgbaar in negen kleuren, waardoor elke gevel een unieke en esthetische uitstraling krijgt.

"Er is jarenlang hard gewerkt aan de ontwikkeling van een CO2-negatieve en circulaire gevelsteen. Deze innovatie brengt ons weer een grote stap dichter bij onze belofte van een CO2-neutrale toekomst, zoals uiteengezet in ons duurzaamheidsprogramma Together to Zero. We zijn dan ook enorm trots op deze prestatie van ons team. Deze gevelsteen is een mijlpaal voor onze sector en hiermee dragen wij als fabrikant bij aan meer circulariteit en het verminderen van de CO2-voetafdruk in de gehele bouwsector", aldus Rudi Peeters, CEO bij Vandersanden.

CO2 van fabrieken capteren voor hergebruik

Het meest energie-intensieve aspect van het produceren van gevelstenen is niet langer nodig met Pirrouet®. In plaats van gebakken te worden in een gasoven, worden ze uitgehard in een CO2-kamer. Voor het vullen van deze kamer gebruikt Vandersanden CO2 dat vrijkomt bij de verbranding van fossiele brandstoffen in industrieën met een intensief energieverbruik. Hierdoor wordt een afvalproduct weer een grondstof en komt er minder CO2 vrij in de atmosfeer.

Tijdens het productieproces absorbeert elke ton Pirrouet® gevelstenen maar liefst 60 kg CO2, dat zich tijdens het uitharden permanent bindt met het aanwezige calciumhydroxide. Om het duurzame proces compleet te maken, wekt Vandersanden het grootste deel van zijn groene stroom op via eigen zonnepanelen en windmolen.

Richting een CO2-neutrale toekomst

De innovaties van familiebedrijf Vandersanden zijn allemaal onderdeel van het duurzaamheidsprogramma Together to Zero. Hiermee zet het zich in om al zijn processen, productiemethodes, fabrieken en producten nog duurzamer te maken.

"We doen niet alleen zaken voor onszelf. We willen bijdragen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen in onze samenleving en daarom hebben we Together to Zero in het leven geroepen. Vandersanden wil in 2050 volledig CO2-neutraal zijn. Met deze revolutionaire gevelsteen zijn we een stap dichter bij het bereiken van dat doel. We willen ook anderen inspireren en roepen al onze sectorgenoten op om samen te werken aan een neutrale voetafdruk. We dagen iedereen uit om zich bij deze belofte aan te sluiten," zegt Rudi Peeters.

Timing en productie

De revolutionaire Pirrouet® gevelsteen zal vanaf het eerste kwartaal van 2024 zijn intrede doen op de Belgische en Nederlandse markt. De bouw en uitrusting van de fabriek in Lanklaar zijn al in een vergevorderd stadium. Later zal Vandersanden de steen ook op andere markten introduceren.

"We hebben de naam van de steen, Pirrouet®, niet zomaar gekozen. We wilden een eerbetoon brengen aan onze voormalige CEO, Pirre Wuytack, een visionair man die aan de wieg stond van deze baanbrekende duurzame innovatie. De naam is ook een verwijzing naar de 360° rotatie, het circulaire, en vertegenwoordigt een beweging naar een CO2-neutrale wereld," zegt Rudi Peeters.

Nieuwsgierig? Wil u meer weten?

Wilt u meer weten over ons partnership en hoe u kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst?

We doen niet alleen business voor onszelf. We willen bijdragen aan de oplossingen voor de grote uitdagingen in onze samenleving en daarom hebben we Together to Zero opgericht.

Rudi Peeters, CEO Vandersanden
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drag
0%