Miele presenteert de toekomst van koken op Living Tomorrow in België
De toekomst van koken krijgt vorm in Vilvoorde bij Brussel. Daar heeft Miele een Food Lab ingericht in het futuristische gebouw Living Tomorrow. Het combineert digitale hightech en kunstmatige intelligentie met de keukenapparatuur van het bedrijf. Assistentiesystemen bieden begeleiding tijdens het koken en reageren op stemcommando's, gebaren en input van een tablet of een touchscreen op het werkblad. Het wegen van ingrediënten wordt overgenomen door een weegschaal die in de kookplaat is geïntegreerd.
Living Tomorrow ziet zichzelf als een experimenteel innovatiecentrum en werd vorig jaar geopend. Meer dan 80 partnerbedrijven tonen hun visie op het leven in de toekomst. Naast het Food Lab zijn er nog meer installaties te zien over wonen, mobiliteit en werken, waaronder robotservice van Miele.
De assistentiesystemen in het Food Lab hebben de namen 'Nutrition Assistant' en 'Cooking Companion' gekregen.Beide zijn prototypes die worden aangestuurd via de Miele Cloud en die functionaliteiten bevatten waarvan er waarschijnlijk binnen enkele jaren een aantal marktrijp zullen zijn.De visie van de voedingsassistent: deze planner in het keukenscenario kent de gezinsleden en hun favoriete recepten, maar ook hun speciale dieetwensen en allergieën voor voedingsmiddelen.
De voedingsassistent stelt weekmenu's samen en houdt rekening met welke gezinsleden bij de maaltijden aanwezig zullen zijn. De voedingsassistent doet zijn naam eer aan met nog een detail: Op verzoek kan hij de vitale en activiteitsgegevens van de gebruiker beoordelen, bijvoorbeeld via wearables, en een gepersonaliseerd weekmenu samenstellen.De overgang van de menuplanning naar de digitale chef de cuisine, de Cooking Companion, is naadloos en kan live worden ervaren in het Food Lab. Het werk kan beginnen zodra de ingrediënten beschikbaar zijn. In het geval van ingewikkelde recepten kan het werk worden verdeeld over meerdere helpers, per ingrediënt of per gang, zodat bijvoorbeeld het maken van het hoofdgerecht of de hors d'oeuvres kan worden gedelegeerd.
Als een slim, zelflerend systeem raakt de Cooking Companion vertrouwd met de capaciteiten van de koks in een huishouden en past zich geleidelijk aan hun individuele tempo aan. Dit tijdmanagement is een belangrijk kenmerk van het systeem omdat het garandeert dat alle gerechten en gangen van een menu op tijd worden geserveerd. Op deze manier vraagt de Cooking Companion gebruikers om voedsel in de oven of de stoompan te doen of om de koekenpan op de kookplaat voor te verwarmen. Instellingen zoals bedrijfsmodi, temperaturen en tijden worden door het systeem achter de schermen geregeld in de context van het recept dat wordt gevolgd.
Met zo'n intelligent systeem zal iedereen in staat zijn om goede, gezonde maaltijden te bereiden in zijn eigen keuken - onafhankelijk van leeftijd of voorkennis', zegt Andreas Enslin, Chief Designer bij Miele. Kunstmatige intelligentie compenseert dit alles. Het zorgt ervoor dat niets overkookt of overkookt en regelt het kookproces zodat een heel menu op de aangegeven tijd klaar is', vervolgt Enslin.
Robots als liftjongens en voor automatische roomservice
Een tweede project is door Miele tot leven gebracht in het Voco Hotel, dat meerdere verdiepingen van het Living Tomorrow-gebouw in beslag neemt. Servicerobots banen zich een weg door de gangen van het hotel ten dienste van de gasten. Deze autonome prototypes dragen koffers en zijn voorzien van lades die worden gebruikt door roomservice: De hotelgast plaatst een bestelling via het gemak van een app, de robot wordt in het hotelkantoor of de keuken geladen met de bestelde items en kondigt zijn komst van tevoren aan door de smartphone van de gast te bellen.
Living Tomorrow biedt rondleidingen door het futuristische gebouw. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de website. Het Miele Food Lab maakt deel uit van het Sapor-restaurant van de Belgische sterrenchef Marc Clement, maar kan op korte termijn worden gebruikt voor showcases en workshops over begeleid koken tijdens Miele-evenementen - het uitzicht over Brussel vanaf de twaalfde verdieping is in elk geval adembenemend.
Living Tomorrow verwelkomde Dr. Markus Miele, Executive Director bij Miele. Onze medevoorzitter Joachim De Vos maakte van de gelegenheid gebruik om de toekomstige strategie van het bedrijf en zijn inzet voor duurzaamheid te bespreken. Bekijk het interview hier:
Latest insights & stories
CLEAN POWER FOR TRANSPORT
Om de klimaatdoelstellingen te halen, moeten we de mobiliteit vergroenen. Het Departement Mobiliteit & Openbare Werken heeft daarbij niet alleen aandacht voor de vergroening van de huidige mobiliteitsoplossingen, maar ook voor de verschuiving naar milieuvriendelijkere modi. Zo focust het actieplan Clean Power for Transport op een vergroening van het voertuigenpark in alle segmenten en de uitrol van de nodige infrastructuur. Waar mogelijk werkt het Departement Mobiliteit & Openbare Werken hiervoor samen met buitenlandse partners, voor kennisuitwisseling en grensoverschrijdende oplossingen.
MOBILITY AS A SERVICE
Om duurzame combimobiliteit te stimuleren, maken we in Vlaanderen werk van Mobility as a Service (MaaS). MaaS geeft gebruikers toegang tot multimodale vervoersoplossingen met meer gebruiksgemak en zet zo de eindgebruiker centraal. Maar mobiliteit organiseren is complex. Gebruikers willen controle en betrouwbaarheid, maar ook vrijheid en flexibiliteit. Daarvoor hebben we betrouwbare apps en afspraken met de aanbieders en alle MaaS-actoren nodig. Een uitgebouwd MaaS-ecosysteem als het ware. Om combimobiliteit verder te laten reiken dan onze eigen grenzen, kijken we ook uit naar internationale kennisdeling en samenwerking.
Nieuwe Pirrouet® -fabriek van Vandersanden haalt jaarlijks tot 2280 ton CO₂ uit de lucht
Vandersanden, het grootste familiebedrijf in Europa dat bakstenen produceert, heeft de eerste Pirrouet®-fabriek in Lanklaar officieel geopend. Het gaat om een investering van 32,5 miljoen euro. De fabriek produceert bij maximumcapaciteit jaarlijks 20 miljoen CO₂-negatieve Pirrouet®-gevelstenen. Een ton van deze stenen nemen tijdens het uitharden 60 kg CO₂ op, en het volledige productieproces wordt aangedreven door groene energie van zonnepanelen en een eigen windturbine. “Met de fabriek leveren we een aanzienlijke bijdrage aan CO₂-reductie en versterken we onze ambitie om tegen 2050 volledig CO₂-neutraal te opereren”, zegt Johan Deburchgrave, CEO van Vandersanden.