DE VLAAMSE KUSTVISIE
We zien ons klimaat veranderen. Door de toename van broeikasgassen warmt de atmosfeer op. Zeeën en oceanen zetten uit en ijskappen smelten. Met een stijging van de zeespiegel tot gevolg. De Vlaamse Kustvisie legt maatregelen vast om onze kust en het achterland op lange termijn te beschermen tegen die zeespiegelstijging. Daarvoor kijken we ook naar samenwerkingen over de grenzen heen. Want de klimaatverandering is een probleem dat ons allemaal raakt.
Doelstellingen
België heeft 67 kilometer kust. Die wordt nu al beschermd tegen stormen door stranden, duinen en dijken. Maar de huidige bescherming volstaat niet om de toekomstige zeespiegelstijging op te vangen. Daarom voert de Vlaamse overheid werken uit om de kust te beschermen tegen een zeespiegelstijging van 30 centimeter (t.o.v. 2000) tegen 2050, via het Masterplan Kustveiligheid.
De centrale doelstelling van de Kustvisie is om ook na 2050 de kust te beschermen tegen de stijgende zeespiegel. Het vormt zo een aanvulling op de ingrepen van het Masterplan Kustveiligheid. De focus ligt daarbij op:
• De bestaande functies en activiteiten aan de kust zoveel mogelijk vrijwaren
• Adaptieve kustbescherming, zodat het veiligheidsniveau op peil blijft en de levensduur van de infrastructuur verlengd wordt
• Innovatief onderzoek volgens 3 scenario’s: een zeespiegelstijging tot 1 meter, tot 2 meter en tot 3 meter
Innovatie troef: Living Lab Raversijde
Met het Living Lab Raversijde willen we meer inzicht krijgen in de processen van golfoverslag en -kracht. We bouwden daarvoor een kunstmatige testdijk van 20 op 20 meter, strategisch geplaatst tussen laag- en hoogwater. Hiermee zullen we 7 jaar lang de impact van de natuur op onze infrastructuur in kaart brengen. Op basis van die data werken we dan strategieën uit en doen we investeringen om onze kustbescherming nog efficiënter te maken.
Samen staan we sterker
De klimaatverandering en daarbij horende zeespiegelstijging zijn globale problemen. Door expertise uit te wisselen tussen regio’s kunnen we ze samen aanpakken. We zijn dan ook op zoek naar partners die mee willen nadenken over vernieuwende oplossingen. Zo kunnen we de Kustvisie realiseren in lijn met de inschattingen over de klimaatverandering en de verdere zeespiegelstijging.
Artikel van
Latest insights & stories
PROJECT OLIVIA
Het transport over zee neemt elk jaar toe. Het aantal jobs in de maritieme sector dus ook. Zowel bij multinationals en lokale start-ups als bij de overheid. Toch blijft het een voornamelijk mannelijke sector. Daar willen we met Project Olivia verandering in brengen door vrouwen te inspireren om te kiezen voor een job op, aan of rond het water. Een doel dat we delen met vele andere landen en waarvoor we dus graag internationaal samenwerken.
AI zal tegen 2028 goed zijn voor 10% van de wereldwijde IT-uitgaven: hier moet je investeren
Naarmate AI versnelt naar 10% van de wereldwijde IT-uitgaven tegen 2028, ligt de uitdaging in het kiezen van de juiste investeringsgebieden. Ontdek onze inzichten over hoe je je AI-budget kunt richten op impactvolle, schaalbare projecten die meetbare bedrijfswaarde opleveren. Ontgrendel de strategieën om potentieel om te zetten in prestaties.
Nieuwe golfgoot in het Waterbouwkundig Laboratorium opent deuren voor innovatief onderzoek naar kustveiligheid en klimaatimpact
Het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW) onthulde zijn nieuwe, grotere én moderne golfgoot. Dat is een onderzoeksinstallatie ontworpen voor het simuleren van complexe golf- en waterbewegingen in een gecontroleerde omgeving. De feestelijke inhuldiging vond plaats in het hoofdkantoor van het WL aan de Berchemlei in Antwerpen. De nieuwe golfgoot werd gebouwd met steun van het Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (PIO) en het Vlaamse Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK).