Een slimme stad is een veilige stad

Hugh han e T8 Ym UW Jj Q0 unsplash

In een tijd waarin de veiligheid in steden voor steeds complexere uitdagingen zorgt, slaan Securitas, Orange en Robovision de handen in elkaar voor het onderzoekstraject “Smart city is a safe city”. Het onderzoekstraject draagt bij aan een veiligere samenleving dankzij geavanceerde technologieën zoals artificiële intelligentie (AI) en het gebruik van 5G-connectiviteit.

De integratie van deze technologieën in het veiligheidsbeleid maakt een snellere, beter gecoördineerde en efficiëntere reactie op crisissituaties mogelijk. Zo zorgt het voor een aanzienlijke verbetering van de veiligheid van zowel burgers als hulpverleners.

De kern van het onderzoekstraject is de integratie van nieuwe technologieën zoals 5G en AI. 5G-netwerken zullen dienen als veilige datavervoerders en -verbinders, terwijl AI de cruciale taak van data-analyse op zich neemt. Door deze technologieën op elkaar af te stemmen wordt data niet alleen snel en veilig vervoerd, maar wordt ze ook gefilterd en intelligent verwerkt. Hierdoor kunnen veiligheidsinstanties op basis van gefundeerde inzichten sneller en adequater handelen. Van het gebruik van videobeelden voor deep learning tot patroonherkenning die real-time interventies en statistische analyses mogelijk maken: elke technologie draagt bij aan een proactievere benadering van stedelijke veiligheid.

Dit onderzoekstraject richt zich specifiek op enkele belangrijke uitdagingen voor slimme steden, zoals agressiedetectie, crowd control en het voorkomen van sluikstorten. Het gebruik van nieuwe technologische innovaties maakt het mogelijk om over te stappen van een reactieve naar een proactieve aanpak van deze uitdagingen. Veiligheidsinstanties kunnen niet enkel makkelijker reageren op incidenten, maar ze ook makkelijker en efficiënter voorkomen. Dankzij 24/7 cameratoezicht en geavanceerde analyses kunnen crowd control-maatregelen efficiënter worden uitgevoerd, kan sluikstorten in real time worden gedetecteerd en kan een gevecht worden ontdekt voor het escaleert. Dankzij de inzet van AI voor data-analyses herkennen veiligheidsinstanties gemakkelijker trends en kunnen ze strategisch inspelen op deze uitdagingen.

Ook op het veld innovatie uitrollen

Deze geavanceerde technologieën worden ook buiten de strategische controlecentra ingevoerd, waardoor mensen die op het terrein actief zijn tijdens noodsituaties er ook de voordelen van kunnen plukken. Zo is er het "Push to Talk"-initiatief, dat directe communicatie mogelijk maakt dankzij de snelheid en betrouwbaarheid van 5G. Met één druk op de knop is directe spraak- of datacommunicatie mogelijk, zonder vertragingen, wat cruciaal is voor de coördinatie en effectiviteit van de noodhulp. Daarnaast biedt de integratie van 5G in bodycams en dashcams de mogelijkheid om beeldmateriaal real-time te streamen. Dit biedt commandocentra en teams op het terrein een direct zicht op de situatie, wat onmiddellijke en accurate besluitvorming bevordert.

Door de krachten van 5G-connectiviteit en AI te bundelen, dragen Securitas, Orange en Robovision bij aan de creatie van slimme, veilige steden. Bovendien bewijst het onderzoekstraject dat het omarmen van technologische vooruitgang cruciaal is voor een veiligere samenleving.

Latest insights & stories

Getty Images 1267987226

Waarom uw AI-project ook een dataproject is

AI heeft kwalitatieve data nodig om zijn volledige potentieel te benutten. Yashfeen Saiyid, Data & AI Practice Lead bij Proximus NXT, legt uit hoe u met een datagedreven benadering de fundamenten voor een succesvol AI-project legt.

“Het bedrijfsleven raakt almaar sterker doordrongen van toepassingen die gebaseerd zijn op artificiële intelligentie. De opmars van generatieve AI, met ChatGPT als uithangbord, zorgde de voorbije tijd voor een opvallende versnelling. Volgens Gartner zal zelfs 90% van de bedrijven in 2025 gebruikmaken van AI op de werkvloer”, begint Yashfeen Saiyid, Data & AI Practice Lead bij Proximus NXT en Managing Director bij Codit.

Schermafbeelding 2025 01 09 om 14 27 26

DE VLAAMSE HAVENSTRATEGIE

Vlaanderen telt 3 grote zeehavens, elk met hun eigen belangen en accenten: Port of Antwerp-Bruges, North Sea Port en de haven van Oostende. De Vlaamse havenstrategie wil de individuele strategieën van deze havens aanvullen en versterken. Maar daarvoor moeten we de krachten bundelen. Alleen zo kunnen we de uitdagingen voor de havens en de logistieke sector efficiënt aanpakken en oplossingen op maat creëren, ook voor Vlaanderen.

Getty Images 1167560531

Wat betekent de NIS2-richtlijn voor uw onderneming?

Op 18 oktober 2024 treedt de NIS2-richtlijn in voege. Ondernemingen moeten passende maatregelen treffen om de cyberbeveiliging te waarborgen. Valéry Vander Geeten van het CCB en Bart Callens van Proximus NXT leggen uit welke voorbereidingen u best maakt.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Drag
0%